Băncile vor să poată emite obligațiuni pe baza ipotecilor pe care le dețin din contractele de credite ipotecare pentru a avea surse de finanțare suplimentare, un proiect în acest sens fiind demarat de Asociația Română a Băncilor (ARB), a declarat vineri președintele asociației, Radu Grațian Ghețea, potrivit Mediafax.
„Dorim să găsim surse de finanțare suplimentare moderne. Astfel, am inițiat un proiect pentru promovarea unor acte normative care să permită emiterea de așa-numite cover bonds, ceea ce înseamnă că, în baza ipotecilor pe care le avem de la creditele ipotecare, să putem emite obligațiuni și să ridicăm sursa de finanțare în acest fel”, a afirmat Ghețea la conferința „Mediafax Talks about Banking”.
Totodată, președintele ARB a mai făcut referire la legea insolvenței persoanelor juridice, spunând că asociația a înaintat o serie de propuneri către Parlament pentru modificarea legii, a procedurilor și metodologiei, întrucât băncile se confruntă cu probleme de recuperare a creanțelor, transformându-se din creditor majoritar în creditor minioritar.
„Vă dau un exemplu în acest sens. Se constată dintr-o verificare că firma care a intrat în insolvență a încheiat un contract cu administratorul sau asociatul firmei, care din greșeală nu fusese băgat în contabilitate. Practicianul în insolvență sau administratorul judiciar a găsit acest contract și l-a băgat în contabilitate, astfel că o bancă ajunge de la creditor majoritar la creditor minoritar”, a explicat Ghețea.
În ceea ce privește insolvența persoanelor fizice, președintele ARB a precizat că băncile nu sunt împotriva legii falimentului personal, însă vor un proiect de lege „cât se poate de profesionist” și curățat de unele nuanțe de populism care au apărut în proiectele prezentate până în prezent.
„Au fost mai multe proiecte de lege prezentate și, din păcate, de fiecare dată ARB a făcut multe amendamente, propuneri de amendamente, respingând ideea de a fi aplicată o astfel de lege în forma respectivă. (…) Propunerile noastre erau de modificare din temelie”, a adăugat Ghețea.
El consideră că este necesară o astfel de lege, însă trebuie să aibă o formă care să nu creeze riscuri sistemice.
„Suntem de părere că o lege a insolvenței personale este necesară, dar să nu creeze riscuri sistemice, să nu creeze probleme din cauză că nu este foarte, foarte clară și nu are o sobrietate pe care o găsim la alte proiecte din Marea Britanie sau Germania”, a conchis Ghețea.
Conferința „Mediafax Talks about Banking” este organizată în partenerial cu ARB. gândul, Ziarul Financiar și Business Magazin sunt parteneri media ai evenimentului.